Horúci trend medzi mladými pacientmi:
Fixný strojček s farebnými gumičkami

Pravda o cene
neviditeľného strojčeka.
Je Invisalign naozaj drahý?

18.10.2024
Fixný strojček
Farebné gumičky
Horúci trend
MUDr. Daniela Kafková

MUDr. Daniela Kafková

Ortodontistka

referencie
Neviditeľný strojček
Invisalign
Cena strojčeka na zuby
MUDr. Daniela Kafková
MUDr. Daniela Kafková Ortodontistka
referencie

Ortodontická liečba je cesta, ktorá si vyžaduje trpezlivosť a odhodlanie. Je preto prirodzené, že pacienti hľadajú spôsoby, ako si celý proces korekcie nesprávneho postavenia zubov uľahčiť a spríjemniť. Jedným z populárnych riešení sú fixné strojčeky s farebnými gumičkami. Aj v našej ambulancii sa stále častejšie stretávame s mladými pacientmi, ktorí sa informujú o možnostiach farebného prispôsobenia svojho strojčeka. Povedzme si preto o tomto zaujímavom trende viac. 

MUDr. Daniela Kafková
Foto KD: Pani doktorka Kafková pri 3D animácii zubov.

Poznáte význam ortodontickej liečby?

Ortodontická liečba je špecializovaná oblasť stomatológie, ktorá sa zameriava na diagnostiku, prevenciu a liečbu nesprávneho postavenia zubov a čeľustí. 

Jej cieľom je predovšetkým:

  • upraviť nesprávne usporiadanie zubov, 
  • zlepšiť funkčnosť chrupu a 
  • vytvoriť harmonický a estetický úsmev. 

Okrem estetických dôvodov pomáha ortodontická liečba predchádzať problémom so žuvaním, rečou a celkovou hygienou zubov.

Keďže v mladom veku sú zuby a čeľuste v procese rastu, a teda aj jednoduchšiu a rýchlejšiu korekciu, ortodontická liečba sa najčastejšie aplikuje u detí a dospievajúcich. Liečba je však možná aj u dospelých pacientov, hoci môže trvať dlhšie. 

V rámci ortodontickej liečby využívame rôzne typy aparátov, ktoré tieto problémy pomáhajú korigovať. Medzi najbežnejšie prostriedky patria tzv. fixné strojčeky, ktoré zuby posúvajú do správnej polohy postupným tlakom.

Ako funguje fixný strojček?

Fixné strojčeky na zuby sú roky zaužívaným a praxou overeným riešením pre dosiahnutie krásneho úsmevu. Pozostávajú z viacerých komponentov, pričom každý z nich zohráva v procese liečby dôležitú úlohu: 

  • Zámky. Malé kovové alebo keramické komponenty, ktoré sa lepia priamo na povrch zubov. Slúžia na uchytenie ortodontického drôtu a zabezpečujú rovnomerné prenášanie tlaku na zuby. 
  • Ortodontický drôt. Spája jednotlivé zámky a vytvára tlak, ktorý posúva zuby postupne do správnej polohy. Vyrába sa z rôznych materiálov a v závislosti od potrieb pacienta môže mať rôznu hrúbku a pevnosť.
  • Ortodontické gumičky (známe tiež ako ligatúry). Slúžia na prichytenie klasických zámkov k ortodontickým drôtom, pričom vytvárajú jemný tlak na zuby a čeľuste. 

Práve ortodontické gumičky pomáhajú dosahovať špecifické ciele liečby, ako je zlepšenie postavenia čeľustí, náprava nesprávneho zhryzu alebo uľahčenie pohybu zubov v zubnom oblúku. Gumičky tiež zvyšujú celkovú efektivitu ortodontickej liečby tým, že urýchľujú proces vyrovnania aplikáciou dodatočných síl na špecifické oblasti. 

Foto KD: Fixný strojček s farebnými gumičkami

Aktuálny trend: Farby v ortodontickej liečbe

Trendy sa vyvíjajú nielen vo svete módy. Nakoniec, aj ortodoncia je z veľkej časti o estetike. Pekný úsmev chceme pacientom dopriať nielen na konci liečby, ale už počas nosenia strojčeka. 

Ako reakcia na túžbu po diskrétnosti prišli v predchádzajúcich dekádach neviditeľné strojčeky. Posledné roky v praxi sledujeme, ako sa trend neviditeľnosti postupne preklápa do túžby po individuálnom vyhlásení. Priestor pre takéto sebavyjadrenie sa našiel práve vo farebnosti ortodontických gumičiek. A kto iný by mal byť nositeľom nového trendu, ak nie mladá generácia?

 

Výhody fixných strojčekov s farebnými gumičkami

Zatiaľ čo dospelí pacienti spravidla preferujú nenápadnosť neviditeľného strojčeka, mladšia generácia si stále viac žiada fixný strojček s farebnými gumičkami. Do svojej liečby i do osobného výzoru tak vnášajú istú nekonvenčnosť a ľahkosť. Ukazujú, že nosenie strojčeka netreba skrývať, a dokazujú tým svoju odvahu a kreativitu.

Mladí pacienti si pre svoj fixný strojček na zuby vyberajú farby, ktoré sa im páčia a zapadnú do ich osobného štýlu alebo také, ktoré majú pre nich osobný význam. Strojčeky si prispôsobujú obľúbenými kombináciami odtieňov, farbami svojej školy, hrdinov alebo populárneho športového tímu. Farby gumičiek si ladia s bežnými outfitmi, s obľúbenými doplnkami, používajú ich pre zvýraznenie farby svojich očí, prispôsobujú ich sezóne, ročnému obdobiu alebo nálade. Niektorí pacienti dokonca využívajú farby gumičiek na vyjadrenie podpory dobrej veci, napríklad ružové gumičky na podporu prevencie rakoviny prsníka.

Výber farieb fixného strojčeka môže byť zábavnou, ale tiež veľmi užitočnou súčasťou terapie. Spokojnosť s celkovým vzhľadom totiž zásadne ovplyvňuje sebadôveru a pohodlie nositeľa strojčeka počas ortodontickej liečby. Možnosť výberu farieb umožňuje pacientom vyjadriť svoju individualitu a pomáha ľahšie zvládnuť cestu k rovnému úsmevu.

 

Ako si vybrať farbu gumičiek

Do našich ambulancií prichádzajú pacienti s jasnými preferenciami, ale aj takí, ktorí potrebujú s výberom farieb trochu pomôcť. Ak patríte k tým váhavejším, pripravili sme pre vás niekoľko praktických aj inšpiratívnych tipov, ktoré vám môžu pri rozhodovaní pomôcť: 

Tipy pre výber farieb gumičiek

  • Tmavšie gumičky spôsobia, že vaše zuby budú vyzerať belšie.
  • Strieborné, sivé a priesvitné gumičky pôsobia nenápadne a splývajú s ortodontickým drôtom.
  • Pacientom s tmavšou pokožkou viac pristanú svetlé farby gumičiek ako červená alebo modrá. K svetlej pleti sa, naopak, hodia kontrastné tmavé odtiene ako tmavozelená alebo tmavomodrá.
  • K zeleným a modrým očiam sa hodia gumičky totožnej farby.
  • Obľúbeným kľúčom pre výber farebných gumičiek sú sezónne sviatky. K Vianociam sa hodí červeno-zelená, k Veľkej noci jemné pastelové odtiene a k Valentínu sýta červená.
  • Svetlé farby gumičiek sa môžu časom meniť pod vplyvom jedla a nahromadením zubného povlaku. Tmavé farby sú týmito faktormi zvyčajne menej ovplyvnené.

Praktické rady k starostlivosti

Počas ortodontickej liečby sa môžu vyskytnúť bežné problémy, ako je napríklad zafarbenie gumičiek. Stáva sa to v dôsledku konzumácie niektorých potravín alebo nápojov. Medzi tie najintenzívnejšie patria predovšetkým červené víno, káva alebo čerstvé šťavy.

Aby ste minimalizovali zafarbenie, konzumáciu týchto potravín a nápojov obmedzte a po jedle si zuby pravidelne čistite. Ak sa gumičky napriek tomu zafarbia, pri najbližšej kontrole vám ich ortodontista jednoducho vymení. 

Pozrite si aj: VIDEO: Ako správne čistiť fixný strojček na zuby

Fixný strojček nie je jedinou možnosťou

Okrem fixných strojčekov na zuby sa v rámci ortodontickej liečby využívajú aj iné aparáty, napríklad snímateľné strojčeky alebo moderné neviditeľné strojčeky. Každý z nich prináša pacientovi špecifické benefity.

Prečítajte si aj: Porovnanie fixných a neviditeľných strojčekov

Je samozrejmé, že fixný strojček s farebnými gumičkami nemusí vyhovovať každému. Pacienti, ktorí preferujú diskrétnosť a nenápadnosť, budú napriek horúcim trendom vždy viac inklinovať k neviditeľnému strojčeku na zuby. A je to tak úplne v poriadku. 

Osobný komfort a spokojnosť pacienta patria z nášho pohľadu k najdôležitejším aspektom procesu liečby. Preto sa v našich ambulanciách vždy snažíme, pokiaľ je to vzhľadom na zdravotný problém možné, nechať pacientovi možnosť výberu.

Nech sa však rozhodnete pre akýkoľvek typ aparátu, okrem krásneho úsmevu určite oceníte aj ďalšie benefity, ktoré vám ortodontická liečba prinesie: 

  • zlepšenie funkčnosti chrupu – správne usporiadanie zubov zlepší žuvanie, čo pozitívne vplýva aj na trávenie,
  • jednoduchšia starostlivosť o zuby – rovné zuby dokážete čistiť ľahšie, čo znižuje riziko vzniku zubného kazu a ochorení ďasien,
  • prevenciu dlhodobých problémov – najmä bolesti zubov alebo ich nadmerné opotrebovanie v dôsledku nesprávneho postavenia zubov, 
  • zvýšené sebavedomie – pekný úsmev vám prinesie spokojnosť s vaším vzhľadom a komforte v spoločenských situáciách. 

V prípade, že máte záujem o liečbu s pomocou fixného strojčeka s farebnými gumičkami alebo o iný typ ortodontickej liečby, v ambulancii Kafka Dent vám radi poradíme. 

Objednajte sa na konzultáciu online – prostredníctvom formulára nižšie alebo telefonicky na čísle +421 949 399 006. S radosťou sa postaráme o váš dokonalý úsmev.

Máte záujem
sa objednať?

Zostaňme
v kontakte

Ak potrebujete poradiť, alebo sa objednať, napíšte nám správu a my sa Vám ozveme.